Dossier EenVandaag: PvdA in greep Turkse achterban

Uitzending Radio 1V: interview verslaggever Sander 't Sas

De PvdA in onder andere de Rotterdamse deelgemeente Feijenoord is in de greep van de Turkse achterban. De PvdA leunt qua kiezers sterk op de Turken, die op hun beurt allerlei zaken voor de eigen gemeenschap regelen via Turkse volksvertegenwoordigers en ambtenaren. 

Dat blijkt uit onderzoek van Dossier EenVandaag, het nieuwe onderzoeksprogramma. Een van de dossiers is die van het jarenlang gedogen van een brandonveilig, illegaal meisjesinternaat op de zolder van een Turkse moskee in de deelgemeente Feijenoord.

Druk op ambtenaren
Uit geheime opnames van ambtelijke overleggen over dit internaat, komt duidelijk een beeld naar voren van de politieke bemoeienis en druk die uitgeoefend zou worden op ambtenaren om enerzijds niet op te treden, en anderzijds mee te werken aan de eisen van de Turkse gemeenschap.

Die willen een nieuwe moskee bouwen, waarin alle functies gelegaliseerd worden (internaat, winkel, kapper). Als drukmiddel wordt de onveilige situatie in de huidige moskee gebruikt. Op de opnames is te horen hoe ambtenaren zich voor het karretje laten spannen van de Turkse geme

'Karakus beschadigd'
Oud-burgemeester van Rotterdam, Bram Peper, vindt dat wethouder Karakus beschadigd is door de opnames die EenVandaag aan hem heeft laten horen. Het cliëntelisme is al jarenlang een probleem binnen zijn PvdA. Hij, en andere PvdA-prominenten, vinden geen gehoor als ze hierover aan de bel trekken. Peper: 'De reactie was van: "Die Peper heeft weer wat." Je wordt een beetje uitgemaakt voor iemand die het niet zo goed meer kan volgen. Wouter Bos heeft hier een paar jaar daarvoor ook iets over gezegd en die werd toen verschrikkelijk op z’n vingers getikt.' 

Mond houden
Maar ook wordt gesteld dat critici hun mond moeten houden omdat dit niet goed zou zijn voor hun politieke carrière. Oud-wethouder deelgemeente Feijenoord en PvdA-prominent Robbert Baruch vertelt: 'Ik heb een groot aantal dingen geprobeerd aan de orde te stellen. Maar ik werd op het matje geroepen bij wethouders, leden van het partijbestuur zeiden tegen me: "Het is toch verstandig als je gewoon je mond houdt, dat is misschien voor je politieke carrière ook wel beter."' 

Ook oud-voorzitter Ruud Koole waarschuwt en vindt dat de PvdA sterker op moet treden tegen het cliëntelisme vanuit Turkse hoek, waarvoor de partij ook ruimte biedt.

Spekman
PvdA-voorzitter Hans Spekman wuift de kritiek weg, sinds hij voorzitter is wordt er hard aan integriteit gewerkt, zijn deur staat altijd open voor kritiek. Hij vindt het schandalig als er door leden van het PvdA-bestuur gedreigd is richting andere PvdA-ers. De positie van Karakus en de ophef rond het illegale internaat is wat hem betreft afgerond.

In de uitzending van vanavond komt kort PvdA-fractievoorzitter Diederik Samsom voorbij die Hamit Karakus ‘alles waar de partij voor staat, de vleesgeworden emancipatie' noemt. 

Uitzending
Verslaggever Sander 't Sas vertelde vandaag in EenVandaag over het onderzoek. Bekijk de uitzending terug. 

Update 18:00 do 27 feb 2014
Reactie Hamit Karakus

De wens voor meer feestzalen in Rotterdam wordt al tijden gedragen door alle partijen in de gemeenteraad. Daarom ben ik al jaren bezig om ondernemers te stimuleren in Rotterdam een feestzaal te starten. Ik had na 19 maart zelf het besluit kunnen nemen over de locatie in IJsselmonde, maar ik heb besloten om het debat in alle openheid met alle betrokken partijen te voeren. Op 13 februari 2014  heeft de Rotterdamse raad besloten om op die specifieke locatie in IJsselmonde geen feestzaal toe te staan. Dit besluit van de raad neemt niet weg dat er voor mij nog steeds de raadsopdracht ligt om meer feestzalen te realiseren. Ik blijf mij dan ook inspannen om dit voor elkaar te krijgen. In alle openbaarheid.

Update 19:58 do 27 feb 2014
Reactie fracties D66 en VVD Rotterdam

Update 13:54 vr 28 feb 2014
Vragen VVD en D66 Rotterdam over uitspraken Karakus

De Rotterdamse fracties van D66 en VVD hebben vragen gesteld over uitspraken van wethouder Karakus die te zien waren in het programma Dossier EenVandaag. 

Update 21:00 ma 24 mrt 2014
Rotterdamse PvdA-leider Karakus stapt op

De Rotterdamse PvdA-leider Hamit Karakus is opgestapt. Karakus stopt als politiek leider, maar ook als wethouder van het nu zittende college in de havenstad.

Update 13:56 di 25 mrt 2014
Omstreden oud-voorzitter Feijenoord niet gekozen

Oud-deelraadsvoorzitter Seyit Yeyden komt niet in de gebiedscommissie in Rotterdam-Feijenoord. Hij stond vijfde op de kieslijst bij de PvdA, die vier zetels bemachtigde.

Update 13:57 do 21 aug 2014
Strafontslag klokkenluider Rotterdam teruggedraaid

Het College van Burgemeester en Wethouders van Rotterdam draait het strafontslag terug van de ontslagen klokkenluider die aan de bel trok over onveilige moskee-internaten. De klokkenluider leverde het bewijs van jarenlange misstanden in een brandonveilig moskee-internaat in de Rotterdamse deelgemeente Feijenoord.

28 reacties
Wil je ook reageren ga dan naar Facebook